Suomi Vastuu

Suomi Vastuu

Katsotaanpa taas sivistyssanakirjaa :

SUOMISANAKIRJA : VASTUU

Näin. Tuo puoli on asiasta selvitetty. Nyt seuraava osa. On erinäisiä asioita joita kirjoittaja on laittanut merkille joissa sana ‘ vastuu ‘ saa erilaisia tulkintoja:

  • Liikennepalvelulaki2018: – kenellä on vastuu kun asiakas tulee taksiasemalle ottaakseen taksin ? Hinnastot autoissa voivat olla monenkirjavia, voi sataa vettä tai olla pakkasta eikä ulkosalla ole mukavaa vertailla eri autoja. On eri asia vertailla kaupassa esimerkiksi jääkaappien hintoja. Lisäksi asiakkaalla saattaa olla tietoisuus siitä ettei kaikki kuljettajat ole käyneet kuljettajakurssia jota uusi laki ei enää vaadi. Asiakas voi näin ollen ajatella myös turvallisuutta mutta eihän sellaista ole kohteliasta mennä kuljettajalta kysymään. Onko lainsäätäjällä tällaisessa tilanteessa vastuuta  asiasta ? 

  • B – luokan ajoneuvoa voi nykyään ajaa 17 – vuotiaana

AJOKORTTI-INFO : POIKKEUKSET B - LUOKAN IKÄVAATIMUKSIIN 

Asian tiimoilta on ollut melko paljon keskustelua onnettomuuksien suuren määrän vuoksi: 

ILTALEHTI 13.9.2020 : 17 - VUOTIAAN ONNETTOMUUSTILANNE 

Uutisessa on poliisihenkilön kommentti vallitsevasta tilanteesta. 

Kuka tästä voisi olla vastuussa ? Luonnollisesti ensisijaisesti itse 17 – vuotias mutta kun pitemmälle ajattelee niin onhan luvanantajallakin jokin vastuu. Tässä tapauksessa lainsäätäjä on ollut sitä mieltä että näin toimitaan, myös nuoremmilla voi olla oikeus b - luokan ajoneuvojen kuljetukseen. 

  • Katukuvaan ilmestyneet sähköpotkulaudat liikkuvat milloin missäkin ja mitenkin ja merestäkin niitä on löytynyt ja nyt kohta taas talvella mietitään että miten tässä näin kävi kun jalkakäytävällä lumen alla on tuo kulkuväline somasti poikittain.

Vastuu luuraa taasen jossain.

On tärkeää että meitä kansalaisia vastuutetaan ottamaan itse vastuuta. Voisiko lainsäätäjä kuitenkin miettiä mahdollisuuksia kuinka lainpykälien toteutumista voisi seurata ja kuinka kansalaisille voisi kertoa uusista laeista ? Jos lapselle antaa tikkarin niin kyllä aikuisen pitää seurata miten tikkarin syönti onnnistuu eikä se suussa esimerkiksi ole hyvä juoksennella. Voi sattua vaikka vahinko.

Kirjoita kommentoi tai reagoi fb - sivullani