Vastuuntunto liikenteessä 2023 / Vastuuntunto -sarja osa 1 /10

Vastuuntunto liikenteessä 2023  /  Vastuuntunto  -sarja osa 1 /10

Meillä jokaisella on vastuu.

Vastuuntunto on meissä jokaisessa, käytämme sitä tai emme.

Se on meillä myös liikenteessä, liikuimme sitten yksin tai ryhmässä.

Osalle on tärkeää ottaa vastuuta vain itsestään. Joillekin ihmisille on tärkeintä ' minä – vastuu '  ( suom. huom. ' minä ensin ' ). Liikutaan periaatteeella ' minä teen oikein ' eli jos ehdin kiertoliittymään ensin, olen oikeassa. Vaikka saatamme aiheuttaa suurella tilannenopeudella kenties jopa onnettomuuden  tai ainakin vakavan vaaratilanteen.

Kiertoliittymä - käytös kuvastaa hyvin kuinka otamme toisen huomioon ja vastuuta tilanteesta, olimme sitten liikkeellä jalan tai ajoneuvolla. Polkupyörä ja sähköpotkulauta ovat ajoneuvoja.

Liikenteessä olisi tärkää ottaa vastuuta itsen lisäksi toisista, jotta meillä kaikilla olisi hyvä olla ja mukavaa liikkua liikenteessä.

Se ei ole paikka jonne tullaan purkamaan huonoa oloa. Tästä aiheesta varmasti puhutaan liikennekoulutuksessa.

Toinen asia on liikennesuunnittelu, tukeeko se vastuuntuntoista liikkumista liikenteessä ? Kuinka paljon seurataan kuinka erilaisia liikenneratkaisuja on tehty ja kuinka ne toteutuvat? Nähdäänkö asia tärkeänä päättäjien keskuudessa?

Alankomaissa liikkuessani muistan erittäin hyvin moottoriteiden liittymät joissa suoraan menevä kaista oli pitkältä matkalta eroitettu valkoisella viivalla liittymän turvallisuuden maksimoimiseksi. Belgiassa taasen kiinnitetään tänä päivänä paljon huomiota matkapuhelimen käyttöön, esimerkiksi polkupyörällä ajo puhelimeen puhuen on kiellettyä.

Voisimmeko me täällä Suomessa kuunnella ja katsella kuinka muualla tehdään?

Silloin kun minä olin vielä nuorempi meillä oli televisiossa nk. tietoiskut. Voisimmeko me tuoda niitä uudestaan käyttöön? Voisimme kertoa niissä kuinka esimerkiksi uudet Helsingin pikaraitiovaunut liikkuvat ja mitä niiden kanssa tulee ottaa huomioon. Unohtamatta tietenkään Tampereen raitioliikennettä.

Samalla voisimme ehkä tiedottaa kuinka ne liikennepalvelulaki2018 taksimuutokset nyt sitten asiakkaan tuleekaan ottaa huomioon tai kuinka pyöräilijän väistämissäännöt toimivat käytännössä?

Tämä sivusto on uudistumassa, pysy mukana!! Turvallista matkaa!!

Ja reagoi alla jos haluat kertoa miten koit tämän blogin.

Voit myös kirjoittaa    info ( ät ) liikennesote.fi